Nog meer klassiekers

Wienerschnitzel. Als ik aan de slager vraag om een stuk vlees voor wienerschnitzel, wil hij het altijd graag plat slaan voor me. Maar nee, dat doe ik liever zelf! Voor mij is dat het begin van een mooi stukje bereiding van een basic vleesgerecht. Plat sloan, kruiden, bloemen, paneren, sauteren in een flinke laag olie, met een champignonsaus. What else?

————–

Patat. Van een “patatje met” wordt iedereen blij. Maar maak het eens met echte ingredienten. Aardappelen schillen en snijden, voorbakken en afbakken in hete olie, zelfgemaakte verse mayonaise erbij en smullen maar.

————–

Kroket. Een kroket met de hand maken, van een roux (boter en bloem), een verse bouillon en vlees, kaas of vis tot een heerlijke salpicon die na een nachtje in de koelkast, gerold wordt met wat paneermeel tot een echte kroket (of bitterbal misschien). Verder laten koelen en bakken maar; puur!

————–

Bitterbal. Wat dacht je van een zelfgemaakte bitterbal van Epoisses (franse kaas). Dat is meer dan genieten!

————–

IJs. Wat moet ik met een ijsmachine? Zelf ijs maken; je wilt nooit meer anders. Mijn dessert klassieker is vanilleroomijs met Polderkoninkjes (aardbeien van mijn zwager en neef uit Luttelgeest). Denk aan het hartig element in het dessert! Wat mij betreft een gekruimeld amandelkoekje of stukje zelfgemaakte speculaas en vanzelfsprekend wat aardbeien vruchtensaus. En ach, een beetje kaneelbavarois erbij is ook niet te versmaden!

————–

Stoofschotel. In ons jachtige leven de tijd nemen voor het maken van een stoofschotel. Flink wat uurtjes een goed stuk vlees (rund of wild) in een goede wijn met kruiden uit de tuin laten garen. Geuren en genieten. Daar hoeft niet heel veel bij, een lekkere puree met wat appelcompote en/of rode kool is genoeg. En als je geen zin hebt in wijn, een goede tripel is ook een heerlijke optie!

————–

Campignonsoep. Zo basic, zo lekker! Van Roux (boter en bloem), van champignons geblancheerd in bouillon, een heerlijke soep, met tuinkruiden en room. Niet veel werk, wel genieten. Een lekkere pure starter van de maaltijd.

————–

Huzarensalade. Op les 1 van mijn koksopleiding stond huzarensalade op het menu. “Waar ben ik nu beland”, vroeg ik me af? 3 uur later wist ik het! Diverse snijtechnieken (met name brunoise), verse ingredienten, verse dressing, verse mayonaisse en op je eigen manier garneren. Zo lekker, zo puur, lijkt totaal niet op de kant en klaar salade uit de supermarkt.